Obvestila članom (junij 2020)

Čebelarska sezona se kljub težavam z omejenim gibanjem zaradi koronavirusa približuje svojemu vrhuncu. Na 2. seji UO ČD Ponikva dne 03. junija 2020 smo sklenili, da bomo poskušali naš program dela za leto 2020, kljub vsem znanim težavam, v kar največji meri realizirati. V nadaljevanju navajam sledeče prihajajoče dogodke, katerih se udeležite v največjem možnem številu.

V torek, dne 07. julija 2020 bomo organizirali predavanje in delavnico o gozdnih pašah. Začetek predavanja je predviden ob 16.00 uri v Kulturni dvorani na Ponikvi, Ponikva 43. Po teoretičnem delu se bomo odpravili v Srževico, kjer si bomo ogledali medovita drevesa in spoznavali povzročitelje gozdnega medenja. Predaval bo čebelarski strokovnjak g. Franc ŠIVIC, ki je najbolj znan po prevodih in strokovnih razpravah, katere redno objavlja v Slovenskem čebelarju. Pred kratkim je v samozaložbi izdal knjigo »Moje življenje s čebelami«, ki jo bo mogoče kupiti na samem predavanju.

V soboto, dne 25. julija je predvideno srečanje (piknik) čebelarjev in njihov partnerjev, ki bo tokrat pri našem članu, čebelarju g. Kadenšek Jožetu v Slovenski Bistrici, Kajuhova ul. št. 2. Ob tej priložnosti si bomo ogledali tudi čebelarski center bistriških čebelarjev in izvedli delavnico o načinih zdravljenja čebel proti varoji. Zaradi priprave in organizacije samega srečanja vas prosim, da mi udeležbo in število oseb sporočite najkasneje do četrtka, 23. julija 2020. Prevoz na kraj srečanja je v lastni režiji.

V soboto, dne 12. septembra 2020 je predvidena strokovna ekskurzija z avtobusom v Belo Krajino. Podrobnosti o tem vam bom sporočil naknadno.

Društven prapor je v izdelavi in bo končan do konca letošnjega oktobra, saj se je rok izdelave zaradi epidemije covida-19 nekoliko podaljšal.

Podatke za zbornik bom začel zbirati v mesecu juliju 2020. O terminih obiskov pri vas se bom telefonsko pogovoril z vsakim posebej, glede na prosti čas fotografa in kraj fotografiranja.

Tisti, ki se boste odločili za nabavo čebelarske obleke, mi to javite najkasneje do konca julija 2020. Glede na število prijavljenih se bomo kasneje dogovorili o vseh podrobnostih. Društvo bo sofinanciralo nabavo v enakem znesku, kot je to bilo v prvem nakupu, to je v višini cene klobuka.

Zdravila za zdravljenje čebel priti varoji je možno nabavit pri Veterini Jagodič in pri ge. Jurič.

Naj medi in lep pozdrav.

Slavko Špur, predsednik ČD Ponikva