Vabilo na Dan odprtih vrat ČD Ponikva

Čebelarsko društvo Ponikva tudi letos organizira Dan odprtih vrat. Tokrat bo svoje čebelarstvo v svojem novem čebelnjaku predstavil čebelar Martin ROŽANC na naslovu Okrog 20, Ponikva, in sicer dne 5. maja 2023 s pričetkom ob 11.00 uri.
Čebelarstvo ima  tako v Sloveniji kot v sodobnem svetu zelo  velik gospodarski pomen. Čebelje pridelke, kot so med, cvetni prah, vosek, propolis, matični mleček in čebelji strup, človek uporablja za hrano in kot pomoč pri lajšanju zdravstvenih težav. Prav tako pa so ti pridelki pomembni kot surovina za pridobivanje  nekaterih živilskih  in drugih  proizvodov. Vrednost vseh čebeljih pridelkov pa je veliko manjša od koristi, ki jo imamo zaradi opraševanja čebel.  Za povečanje donosov sadja, oljnic, zelenjave in drugih rastlin  so ključne prav čebele.  Kljub temu pa je  vloga čebele kot opraševalca pri nas premalo cenjena. Razlog za to enakomerna poseljenost čebel  na celotnem območju  Slovenije, saj je s tem zagotovljen brezplačen  servis opraševanja.
Vsi smo del narave, živimo z njo in  si z njo delimo  ta krasni planet, zato vas vabim, da se nam pridružite, da bomo lahko skupaj z učenci čebelarskega krožka na OŠ Blaža Kocena, prisostvovali otvoritvi novega Martinovega čebelnjaka in spoznavali  njegov način čebelarjenja.

Naj medi!

Predsednik ČD Ponikva Slavko Špur

Dan odprtih vrat ČD Ponikva

ČD Ponikva je v soboto, dne 2. julija 2022 organiziralo tradicionalni Dan odprtih vrat, ki je tokrat potekal pri čebelarju Martinu Lubeju v Dobovcu pri Ponikvi. G. Martin je prijazno odprl svoj čebelnjak zainteresiranim obiskovalcem, ter predstavil svoje čebelarstvo. Istočasno smo izvedli delavnico o analizi medu, ki je potekala pod vodstvom terenskega svetovalca g. Petra Babnika. Izmerili smo preko 15 vzorcev in sicer smo ugotavljali vsebnost vode v medu in električno prevodnost medu, kar je čebelarjem v pomoč pri določanju vrste medu. V nadaljevanju popoldneva smo za čebelarje našega društva in njihove partnerje pripravili tradicionalno letno srečanje, katerega se je udeležilo preko 50 oseb.

Fotografije iz dogodka si lahko ogledate v galeriji.

Naj medi!
Predsednik ČD Ponikva Slavko Špur

Čebelarsko društvo Ponikva prejemnik pisnega priznanja Občine Šentjur

Občina Šentjur je na osrednji slovesnosti ob prazniku Občine Šentjur, ki je potekala dne 23. septembra 2021 v Ipavčevem kulturnem centru Šentjur, podelila pisno priznanje Čebelarskemu društvu Ponikva ob 100-letnici delovanja.

/avtor fotografije: Jure Godler/

Podelitev pisnega priznanja so pospremili z naslednjimi besedami:

“Njihove varovanke so drobna, nežna bitja, ki živijo le nekaj dni, nekaj tednov, mesecev, zanje pa organizirano skrbijo že 100 let – Čebelarsko društvo Ponikva.

100 let tradicije čebelarstva pomeni na eni strani častitljivo obletnico, saj sodi društvo med najstarejše v naši občini, na drugi strani pa se lahko zamislimo, kako malo smo se naučili v celem stoletju. Še zmeraj so čebelarji tisti, ki nas morajo osveščati o pomenu čebele za celoten planet, za vsako rodno sezono, za sleherno rastlino in s tem – za človeka. Kako zdrav je med, eno najstarejših superživil na svetu, zlata, nepokvarljiva substanca. Še zmeraj so čebelarji tisti, ki morajo čebele ščititi, vzgajati in skrbeti za njihovo preživetje. Čebelarsko društvo Ponikva priznanje prejme ob 100-letnici delovanja za ohranjanje tradicije, predajanje čebelarskega znanja mladim, skupno skrb za učni čebelnjak ter za osveščanje o pomenu čebel pri ohranjanju zdravega okolja, naravnega ravnovesja in lokalni pridelavi hrane.”

Praznovali smo 100 let organiziranega čebelarstva na Ponikvi

V nedeljo, dne 5. septembra 2021 smo s slavnostno akademijo svečano obeležili 100 let organiziranega čebelarstva na Ponikvi. Zaradi zaostrenih epidemioloških razmer so se prireditve lahko udeležili samo povabljeni gostje, predvsem tisti, ki so poleg naših čebelarjev, darovali za žebljičke za nov prapor. Svečana govornika sta bila župan Občine Šentjur g. mag. Marko Diaci in predsednik Čebelarske zveze Slovenije g. Boštjan Noč, uvodno besedo pa je imel predsednik ČD Ponikva Slavko Špur. Sledilo je razvitje novega prapora in predstavitev zbornika, v katerem je opisano delovanje čebelarjev v preteklih 100 letih. Predsednik ČZS g. Noč je ČD Ponikva izročil najvišje priznanje ČZS, to je priznanje Antona Janše I. stopnje. ČD Ponikva je ob tej priložnosti tudi podelilo priznanje Antona Janše III. stopnje, ki so jih prejeli: g. Davorin Drobnak, g. Aleš Grobovšek, g. Slavko Pogelšek in g. Slavko Špur. Priznanje Antona Janše II. stopnje pa so prejeli: g. Slavko Dobrajc, g. Franc Kovač, g. Andrej Palčnik, g. Janez Petauer, g. Dejan Podkrajšek, g. Jože Strašek, g. Jože Šibal in g. Jože Žogan.

Prireditve so se poleg predstavnikov bližnjih čebelarskih in ostalih krajevnih društev udeležili še predstavniki Čebelarskega društva Lendava in predstavnik Čebelarskega društva Šmihel iz Avstrije. Vsi navedeni so prejeli tudi posebno pisno zahvalo za prispevek pri razvoju in promociji čebelarstva.

Za nov prapor, ki smo ga ob tej priložnosti razvili, so donatorji prispevali 76 zlatih in 10 srebrnih žebljičkov, ČZS in Občina Šentjur pa so prispevale spominski trak. Osrednji motiv na sprednji strani prapora je čebela na cvetlici Velikonočnici (zaščitena cvetlica, katere rastišče je na Ponikvi), na zadnji strani pa satni relief Slovenije, na njem pa zaščitnik čebelarjev Sv. Ambrož.

Ob tej priložnosti smo izdali zbornik, v katerem so poleg zgodovine čebelarstva v našem kraju, še predstavljena vsa čebelarstva članov našega društva.

V kulturnem programu so sodelovale pevke in pevci MPZ Sonce iz Ponikve, ki jih vodi ravnateljica OŠ Blaža Kocena ga. Andreja Ocvirk, ter Slomškova lika Blaže in Nežica (Rene in Larisa Špur), povezovalec prireditve pa je bil Luka Žerjav.

Vse vabljene smo po končani prireditvi povabili v jedilnico OŠ na zakusko v izvedbi PGD Ponikva, za pecivo pa so poskrbele čebelarke in čebelarji ČD Ponikva.

Vabljeni k ogledu zbornika, izdanega ob 100 letnici čebelarstva na Ponikvi, in galerije dogodka.

Naj medi!
Slavko Špur, predsednik ČD Ponikva

Obvestila članom (junij 2020)

Čebelarska sezona se kljub težavam z omejenim gibanjem zaradi koronavirusa približuje svojemu vrhuncu. Na 2. seji UO ČD Ponikva dne 03. junija 2020 smo sklenili, da bomo poskušali naš program dela za leto 2020, kljub vsem znanim težavam, v kar največji meri realizirati. V nadaljevanju navajam sledeče prihajajoče dogodke, katerih se udeležite v največjem možnem številu.

V torek, dne 07. julija 2020 bomo organizirali predavanje in delavnico o gozdnih pašah. Začetek predavanja je predviden ob 16.00 uri v Kulturni dvorani na Ponikvi, Ponikva 43. Po teoretičnem delu se bomo odpravili v Srževico, kjer si bomo ogledali medovita drevesa in spoznavali povzročitelje gozdnega medenja. Predaval bo čebelarski strokovnjak g. Franc ŠIVIC, ki je najbolj znan po prevodih in strokovnih razpravah, katere redno objavlja v Slovenskem čebelarju. Pred kratkim je v samozaložbi izdal knjigo »Moje življenje s čebelami«, ki jo bo mogoče kupiti na samem predavanju.

V soboto, dne 25. julija je predvideno srečanje (piknik) čebelarjev in njihov partnerjev, ki bo tokrat pri našem članu, čebelarju g. Kadenšek Jožetu v Slovenski Bistrici, Kajuhova ul. št. 2. Ob tej priložnosti si bomo ogledali tudi čebelarski center bistriških čebelarjev in izvedli delavnico o načinih zdravljenja čebel proti varoji. Zaradi priprave in organizacije samega srečanja vas prosim, da mi udeležbo in število oseb sporočite najkasneje do četrtka, 23. julija 2020. Prevoz na kraj srečanja je v lastni režiji.

V soboto, dne 12. septembra 2020 je predvidena strokovna ekskurzija z avtobusom v Belo Krajino. Podrobnosti o tem vam bom sporočil naknadno.

Društven prapor je v izdelavi in bo končan do konca letošnjega oktobra, saj se je rok izdelave zaradi epidemije covida-19 nekoliko podaljšal.

Podatke za zbornik bom začel zbirati v mesecu juliju 2020. O terminih obiskov pri vas se bom telefonsko pogovoril z vsakim posebej, glede na prosti čas fotografa in kraj fotografiranja.

Tisti, ki se boste odločili za nabavo čebelarske obleke, mi to javite najkasneje do konca julija 2020. Glede na število prijavljenih se bomo kasneje dogovorili o vseh podrobnostih. Društvo bo sofinanciralo nabavo v enakem znesku, kot je to bilo v prvem nakupu, to je v višini cene klobuka.

Zdravila za zdravljenje čebel priti varoji je možno nabavit pri Veterini Jagodič in pri ge. Jurič.

Naj medi in lep pozdrav.

Slavko Špur, predsednik ČD Ponikva

Obvestila članom (marec 2020)

Zima se počasi poslavlja od nas, s tem pa prihaja kar nekaj aktivnosti, ki smo jih zadali s programom dela na minulem občnem zboru.

Najprej bodo v dneh 14. in 15. marca 2020 v Celju potekali dnevi čebelarstva. Udeležba na njih ne bo posebej organizirana, saj je zaradi bližine kraja dogajanja bolje, da se sejma udeležimo v lastni režiji.

Do konca marca 2020 je možno oddati prijavo in vplačilo za nakup spominskega žebljička za prapor. Naprošam vas, da tisti, ki še tega niste storili, storite to do navedenega roka, saj moramo izdelovalcu v začetku aprila že posredovati seznam. Če kdo potrebuje dopis in izjavo, le to najdete na naši spletni strani, lahko pa vam jo dostavim. V kolikor menite, da je nakup spominskega žebljička zanimiv tudi za katerega vašega znanca, mu izročite že prej omenjen dopis in izjavo.

Dne 26. marca 2020 ob 17.00 uri bo v OŠ Blaža Kocena na Ponikvi potekalo zanimivo predavanje priznanega čebelarskega strokovnjaka g. Franca Šivica na temo » Prepoznavanje medovitih rastlin«. Prosim vas, da se ga udeležite v čim večjem številu.

Dne 18. aprila 2020 bo potekala v Šentjurju prireditev » Šentjurjevo 2020«, na kateri se bo naše društvo predstavilo na posebni stojnici,.

Dne 24. aprila 2020 ob 10.00 uri bomo organizirali »Dan odprtih vrat slovenskih čebelarjev«. Tokrat bo svoje čebelarstvo predstavil naš član g. Martin Lubej v Dobovcu 11, Ponikva.

Dne 23. maja 2020 bo v Dolenjskih Toplicah potekal 18. čebelarski praznik in 3. praznovanje svetovnega dne čebel. Ker moramo, zaradi rezervacije mize in kosil, udeležbo najaviti najkasneje do konca marca 2020 vas naprošam, da mi svojo udeležbo javite najkasneje do 22. marca 2020. O podrobnostih boste prijavljeni seznanjeni kasneje.

Podatke za zbornik bomo začeli zbirati v mesecu juniju 2020. O podrobnostih se bomo pogovorili posamezno, glede na čas in kraj fotografiranja.

Tisti, ki se boste odločili za nabavo čebelarske obleke, mi to javite najkasneje do konca junija 2020. Glede na število prijavljenih se bomo kasneje dogovorili o vseh podrobnostih. Društvo bo sofinanciralo nabavo v enakem znesku, kot je to bilo v prvem nakupu, to je v višini cene klobuka.

Naj medi in lep pozdrav,

Slavko Špur, predsednik ČD Ponikva

Prapor ob 100. obletnici čebelarstva na Ponikvi

Že od nekdaj se ljudje družijo med seboj, povezujejo v skupine, ustanavljajo društva. Eden izmed pomembnih simbolov teh združenj je prapor, s katerim predstavljajo ali identificirajo svoj obstoj, izražajo status, izkazujejo čast, počastijo spomin. Prapor je umetnina, ki skozi desetletja ohranja živo tradicijo ter občutek pripadnosti.

Čebelarsko društvo Ponikva bo v letu 2021 praznovalo 100 – letnico organiziranega čebelarstva na Ponikvi, zato namerava v sklopu praznovanja te okrogle obletnice razviti tudi svoj prapor. Sama izdelava takšnega prapora je zelo zahtevna in traja več mesecev. Vsi izdelki (tekstilni del in kovinska oprema) so unikati in izdelani ročno iz najboljših materialov, zato imajo zelo visoko ceno.

Ker društvo nima dovolj lastnih sredstev za nabavo takšnega prapora, smo se na Upravnem odboru društva odločili, da do konca marca 2020 zberemo večino sredstev v obliki prispevkov darovalcev z nakupom spominskega žebljička v obliki satnice. Vsak darovalec se na priloženi izjavi sam odloči, za kateri spominski žebljiček (zlat, srebrn ali bronast) bo daroval, društvo pa bo poskrbelo, da bo izdelovalec prapora njegovo ime in priimek (ali ime podjetja) vgraviral nanj ter nato spominski žebljiček pritrdil na drog prapora. Vsak darovalec bo tudi posebej povabljen na svečano akademijo ob praznovanju 100- letnice z razvitjem prapora.

V upanju, da bo naš dopis naletel na vaš ugoden odziv, s katerim boste doprinesli k pomembni pridobitvi Čebelarskega društva Ponikva, nam čebelarjem pa s tem dali še večji motiv, da bomo s ponosom nadaljevali dolgoletno tradicijo svojih rojakov.

S spoštovanjem,

Slavko Špur, predsednik ČD Ponikva